Skip to content
Two people working in orange coats
3 min read

Hold arbeidsplassen trygg: Hvordan forebygge ulykker og skader

Hva er de vanligste årsakene til ulykker i maritime og landbaserte industrier? Og hvordan kan man unngå slike situasjoner?

I denne artikkelen skal vi se på hovedårsakene til ulykker, før vi går inn på hvordan vi kan forebygge slike situasjoner. Enten du er HMS-leder, teknisk inspektør eller prosjektleder i maritime eller landbaserte miljøer, håper vi at du vil få verdifull kunnskap som kan bidra til å skape en tryggere arbeidsplass.

En guide | Velg riktig skliskring – fordeler og ulemper

 

Typiske skader og ulykker

Å jobbe i både maritime og landbaserte industrier kan ofte innebære farlige arbeidsforhold, og dermed stor sannsynlighet for ulykker. Det kan være alt fra klemskader, maskinulykker, og branner, til kjemiske eksponeringer, strukturelle svikt, og de aller vanligste - fallulykker.

Fallulykker kan oppstå på grunn av:

  • Ujevnt terreng
  • Våte, oljete, isete overflater
  • Manglende rekkverk eller sikkerhetsbarrierer
  • Dårlig sikt på grunn av utilstrekkelig belysning
  • Mangelfull opplæring og bevissthet

 

Konsekvenser

Arbeidsulykker påvirker produktiviteten negativt og fører til ekstra arbeid i form av papirarbeid, behov for å ansette vikarer og avviksrapportering. I tillegg er det viktig at ansatte føler seg trygge i jobben, for å unngå usikkerhet og i verste fall oppsigelser som følge av dette.  

 

Hvordan forebygge ulykker

Heldigvis er det ganske enkle grep som skal til for å forebygge slike ulykker. 

Å sikre at de ansatte får grundig opplæring i tillegg til at de er trygge på selskapets HMS-regler, er viktige grep for at de skal føle seg trygge på jobb. Dette vil også føre til at man unngår ulykker. 

I tillegg er det enkelte fysiske grep man kan ta:

  • Merking av skarpe kanter
  • Sikre at alt utstyr er vedlikeholdt og oppdatert til nyeste standard
  • Tilstrekkelig belysning 
  • Anti-skli produkter, for eksempel til profiler for trinn, plater for gangvei, rømningsveier og leidertrinn

 

Oppsummering

En trygg arbeidsplass fremmer trivsel blant ansatte, øker effektiviteten og kan bidra til økonomisk vekst. Ved å implementere tiltakene som diskutert i artikkelen, legger du grunnlaget for en trygg arbeidsplass og fornøyde ansatte.

En guide | Velg riktig skliskring – fordeler og ulemperLast ned guide

 

avatar
Kjell Inge har mange års erfaring fra diverse praktiske fag på land og vann. Han har fagbrev som både motormann og tømrer, og har med dette en unik praktisk bakgrunn, med god teknisk innsikt. Kjell Inge er Operasjonskoordinator i MarLog og har, blant annet, ansvar for befaring, vurdering og utførelse av fenderservice. Han vil ofte være kontaktpersonen når det kommer til fenderservice.