Skip to content

Hvor mye betyr vær og vind for hvilke fender du bør velge?

Hvordan påvirker egentlig vær og vind ditt valg av fender? Kan det være avgjørende for hvor lenge fenderen din er «fit for fight?» 

Denne artikkelen utforsker hvordan ulike klimatiske forhold bør veilede ditt valg av fendere.  

Etter noen få minutters lesing vil du sitte igjen med kunnskapen du trenger for å ta så informerte valg som overhodet mulig.  

Lurer du på mer enn bare hvordan vær og vind spiller inn? Få din gratis kopi av e-boken "10 ting du må ta stilling til før du velger fenderløsninger" under. 

 

En sjekkliste | 10 ting du må ta stilling til før du velger fenderløsninger

 

Vær, Vind og Fendervalg 

 

Værtypen og Dens Innflytelse 

 • Konstant Trykk: I områder med konstant trykk på fendere, kan mindre, men flere fendere være tilstrekkelig. Dette gjelder spesielt i beskyttede havner eller der båtene ligger stabilt. 
 • Ustabile Forhold: For kaier der båter ligger og 'jager' (beveger seg inn og ut), er større fendere nødvendige for å absorbere varierende trykk. I noen tilfeller kan en klare seg med færre fendere når man går opp i størrelse. 

Faktorer Som Spiller Inn 

 • Tæring og Slitasje: Under perioder med mye vær og vind, er det viktig å følge nøye med på slitasje, spesielt der fendere gnikker mot andre overflater. Dette kan føre til at fendere blir komprimerte og mindre effektive over tid. 
 • Fortøyningsløsninger: I værutsatte områder, bør fortøyning være sterkere og mer robust. Flere og sterkere fendere kan være nødvendig for å håndtere økt stress og bevegelse. 

 

Vær og Vind: Direkte og Indirekte Påvirkning 

 • Temperatur: I kalde klima vil luften i luftfylte fendere trekke seg i sammen, noe som krever justeringer i lufttrykket for å opprettholde effektivitet. 
 • Tidevann/strøm: Strømmer kan føre til at fendere opplever økt press og bevegelse, noe som kan påvirke valget av fortøyningsløsning og fendertype. 

Fendertype og Klimatiske Utfordringer 

 • Små Fendere: Små fendere kan være utilstrekkelige i områder med store tidevannsforskjeller, da de kan gli under kaien ved lavvann, spesielt under dårlig vær. 
 • Strøm og Vind: I områder med sterk strøm og vind, kan det være nødvendig med spesialiserte fendere som er designet for å håndtere denne typen belastning. 

Takeaway 

Valget av riktig fender er en balansekunst som krever en grundig forståelse av lokale klimatiske forhold. Det er ikke bare størrelsen og typen av fender som teller, men også hvordan den samhandler med miljøet den opererer i. 

 • Tilpasset Løsning: Det er viktig å tilpasse fendervalget til de spesifikke forholdene ved din lokasjon. 
 • Værbevisst Design: Velg fendertyper som er designet for å tåle lokale værforhold, enten det er kraftige vindkast, sterke strømmer, eller ekstreme temperaturvariasjoner. 
 • Sikkerhet og Effektivitet: En godt valgt fender sikrer ikke bare sikkerhet for båter og infrastruktur, men også kostnadseffektivitet over tid. 

For å sikre at du velger den mest passende fendertypen for dine behov, er det viktig å vurdere alle disse aspektene. For å få en enda grundigere forståelse av hvordan du velger riktig fenderløsning, last ned vår e-bok "10 ting du må ta stilling til før du velger fenderløsninger," eller ta kontakt med oss i dag. 

En guide | Velg riktig skliskring – fordeler og ulemperLast ned guide

avatar
Kjell Inge har mange års erfaring fra diverse praktiske fag på land og vann. Han har fagbrev som både motormann og tømrer, og har med dette en unik praktisk bakgrunn, med god teknisk innsikt. Kjell Inge er Operasjonskoordinator i MarLog og har, blant annet, ansvar for befaring, vurdering og utførelse av fenderservice. Han vil ofte være kontaktpersonen når det kommer til fenderservice.