Skip to content
Krav, regler og anbefaliner til sklisikring offshore | Blog | MarLog
8 min read

Sklisikring offshore: Krav, regler og anbefalinger

I dag skal vi ta en grundig titt på de viktige kravene, reglene og anbefalingene som gjelder sklisikring i offshore. Enten du jobber på en oljeplattform, et skip eller et annet offshore-fartøy, er det helt avgjørende å ha riktige tiltak på plass for å sikre tryggheten til personalet og redusere risikoen for skader.

Det er ikke noe du kan ha, men noe du må ha.

Det er faktisk et krav.

Men hvilke krav gjelder? Du skal slippe å google deg frem til det, under finner du en oversikt, gjerne kall det for en aldri så liten sjekkliste for hvilke krav og regler du må oppfylle, og hvilke anbefalinger du bør vurdere.

Klar?

Vi starter med det viktigste.

En guide | Velg riktig skliskring – fordeler og ulemper

 

Hvorfor finnes det krav?

Jeg kunne kanskje bare skrevet les det forrige blogginnlegget. Men du vet det nok fra før, sikkerhet. Fallulykker både har endt, og kan ende fatalt. Kravene innen sklisikring offshore er derfor utviklet med sikte på å prøve å unngå at det som ikke skal skje skjer.

Kravene skal bidra til trygg arbeidsplass for dine ansatte som ofte jobber i krevende forhold. Kravene skal hjelpe både de og deg å lykkes.

Som vi har sett er risikoen for skader knyttet til glatte overflater høy. Derfor har myndighetene og regulatorene innført bestemmelser som forplikter deg som arbeidsgivere til å implementere nødvendige tiltak for sklisikring.

 

Hvilke krav finnes?

 

La oss starte med hva man finner angående sklisikring i arbeidsplassforskriften fra Arbeidstilsynet:

  • §1-2: Forskriften gjelder for alle faste og midlertidige arbeidsplasser, atkomstveier og for nye og eksisterende arbeidslokaler.
  • §2-1: Du som arbeidsgiver skal sørge for at både arbeidslokalet og adkomst til lokaler skal være utformet og innredet til å passe arbeidsplassene som finnes der til en tilfredsstillende velferdsmessig standard.

Arbeidsplasser skal være dimensjonert, innrettet og tilpasset arbeidets art, arbeidsutstyret og den enkelte arbeidstaker.

Sklisikring er en viktig del av dette.

Marblogg 1

  • §2-6: Gulv og dekker må være egnet for arbeidet som utføres. Det skal være jevnt, behagelig og gå på og med en utforming og overflate som motvirker at det blir glatt.
  • §2-18: Her står det blant annet at overflater i arbeidsområder og trappetrinn skal være utformet på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte.
  • §2-23: Trinnene på leidere skal være sklisikre.
  • §2-24: Denne tar for seg utendørs arbeidsplasser. Så langt det er mulig skal det være innrettet slik at de ansatte er:
    Beskyttet mot ugunstige værforhold.
    Raskt kan forlate arbeidsplassen ved fare eller raskt kan reddes.
    Ikke kan gli eller falle.
  • §6-5: Gangbaner, trapper, plattformer og arbeidsplasser som er plassert i høyden skal til enhver tid være solide og stabile, og ha en utforming og overflate som motvirker at de blir glatte.

 

Hvilke anbefalinger finnes?

I tillegg til kravene som er fastsatt av myndighetene, finnes det også anbefalinger og standarder som er utviklet for å veilede offshore-industrien i sklisikring. En viktig ressurs er den norske standarden (NORSOK) S-002, som gir retningslinjer for materialer, konstruksjoner og installasjon av sklisikre overflater.

Spesifikt i S-002 er det verdt å merke seg følgende:

  • 5.1.2: Denne delen av standarden beskriver kravene til friksjonsegenskapene til sklisikre overflater.

Viktig å merke seg:

  • Alle arbeidsområder skal være konstruert slik at det er sikker adkomst for drift, inspeksjon, avlesinger og vedlikehold.
  • Drypp av olje og andre glatte væsker skal unngås i gangveier, atkomstveier og transportveier. Glatte gulvflater skal unngås.
  • Sklisikre systemer skal installeres i utsatte trapper og leider (inklusive det øverste trinnet på dekk-plattformnivå.

Ellers gir Vedlegg B mer detaljerte retningslinjer og anbefalinger for utforming og installasjon av sklisikre overflater.

 

For skip

Det finnes også en rekke klassekrav basert på hvilke typer fartøy du har.

Gjennomgående er kravene:

  • Overflatene på alle dekk der mannskapet ferdes, skal være produsert, behandlet eller tilpasset for å minimere risikoen for skliulykker.
  • Spesielt skal dekk i arbeidsområder som maskinrom, bysse, vinsjer, arbeidssteder, opp- og nedganger til leidere og dører være sklisikkert.
Trappeneser skal ha sklisikre overflater og være i signalfarge.

Marblogg 2


Oppsummering

Ved å følge kravene, reglene og anbefalingene over vil du ikke bare gjøre det du må gjøre rent lovmessig, men du vil også sørge for et trygt arbeidsmiljø for alle dine ansatte.

Husk at sklisikring er en kontinuerlig prosess, og det er viktig å regelmessig inspisere og vedlikeholde sklisikre tiltak for å sikre deres effektivitet. Dette vil bidra til å redusere skaderisikoen og skape et tryggere arbeidsmiljø offshore.

En guide | Velg riktig skliskring – fordeler og ulemperLast ned guide

avatar
Markedssjef / Marketing Manager