Skip to content
10 min read

Hva må jeg gjøre med sikkerhetsventil på fender?

Du vet helt sikkert at Marine fenders, eller gummifendere, er avgjørende for å sikre trygg og skånsom fortøyning av skip, og for å beskytte både skip og marine strukturer mot skader. Men visste du at sikkerhetsventilen i luftfylte fendere er helt avgjørende for å kunne opprettholde deres funksjonalitet og levetid? 

Sikkerhetsventilen, ofte referert til som en "pressure safety valve" (PSV), er en kritisk komponent som beskytter fenderen din mot overdrevent trykk og de potensielle farlige konsekvensene av dette. 

I denne artikkelen vil utforske hvordan du kan opprettholde sikkerhetsventilen på dine fenderprodukter for å sikre best mulig ytelse og sikkerhet. 

På jakt etter mer? last ned din gratis versjon av e-boken Service- og vedlikeholdsguide for at din fender alltid er "Fit for Fight."

En guide | For at din fender alltid er "fit for fight"

Hva er en sikkerhetsventil, og hvorfor er den viktig? 

En sikkerhetsventil spiller en nøkkelrolle i å kontrollere trykket i en fender som er fylt med luft. Tenk på det som en overtrykksventil som beskytter fenderen mot de potensielt katastrofale effektene av for høyt trykk, som kan føre til at fenderen sprekker eller i verste fall eksploderer. 

Dens oppgave er å slippe ut luft når trykket inni fenderen overskrider et sikkert nivå, typisk rundt 1.75 bar. Dette forhindrer overtrykk og reduserer risikoen for at fenderen kan sprekke eller eksplodere under ekstreme forhold. For fenderstørrelser over 250 cm i diameter, er det ifølge ISO-standarder obligatorisk med en slik ventil, noe mange kanskje ikke er klar over. 

Vedlikehold og overvåking av sikkerhetsventilen 

Regelmessig vedlikehold av sikkerhetsventilen, som anbefales annethvert år, er avgjørende for å opprettholde sikkerheten og effektiviteten av fenderen. Prosessen inkluderer å tømme fenderen for luft, fjerne og deretter kalibrere ventilen. Kalibreringen sikrer at ventilen åpner ved riktig trykk, og bør utføres i et kontrollert miljø, som ofte krever en testbenk. 

Etter kalibrering er det viktig å bytte ut slitasjedeler som pakninger for å sikre at ventilen forblir lufttett og fungerer korrekt. Dette er kritisk, da slitte pakninger kan føre til lekkasjer som påvirker fenderens effektivitet og sikkerhet. 

I noen tilfeller er det så stor slitasje eller korrosjon på ventilen, at det kan være mer hensiktsmessig å bytte ut hele ventilen for å sikre optimal funksjon. 

Ved å opprettholde sikkerhetsventilene, sikrer du at fenderen din ikke blir utsatt for overtrykk som kan føre til skade eller svikt. Dette er en viktig del av fenderens overordnede vedlikeholdsprogram og må ikke overses. 

Hvem bør gjøre hva? 

En grunnleggende tommelfingerregel er at mens enkelte vedlikeholdsoppgaver kan utføres selv, krever kalibrering og pakningsskifte ofte spesialkompetanse. For eksempel, å tømme fenderen for luft og fjerne sikkerhetsventilen kan gjøres av personell med grunnleggende opplæring, men kalibreringen krever teknisk ekspertise og spesialutstyr.

Det er også viktig å merke seg at det er stor forskjell på sikkerhetsventilene fra ulike produsenter. Noen ventiler er nesten umulige å kalibrere, noe som gjør det viktig å være informert om typen ventil når man kjøper en fender. 

Takeaway:  

Vedlikehold av sikkerhetsventilen på en fender er ikke bare rutinemessig vedlikehold; det er en kritisk del av fenderens trygghet og effektivitet. Regelmessig overvåking, kalibrering og vedlikehold av sikkerhetsventilen, sammen med nøye vurdering av fenderens tilstand og eventuelle reparasjons- eller erstatningsbehov, er avgjørende for å sikre at marine fender-systemer fungerer pålitelig og sikkert over lang tid.

Husk at dette ikke bare er et spørsmål om vedlikehold, men også om sikkerhet. Så, sett opp en vedlikeholdsplan, kjenn til din fenders spesifikasjoner, og ikke nøl med å søke profesjonell hjelp når det er nødvendig. 

Forståelse og implementering av disse vedlikeholdsstrategiene er essensielt for å beskytte verdifulle maritime eiendeler og infrastrukturer mot de uunngåelige støtene og slagene som følger med maritim drift.  

Lyst på litt ekstra hjelp? Last ned din gratis service- og vedlikeholdsguide under.

En guide | Velg riktig skliskring – fordeler og ulemperLast ned guide

avatar
Markedssjef / Marketing Manager